TEST KOŃCOWY – Kelner na światowym poziomie – TEST
TEST SPRAWDZAJĄCY WIEDZĘ UCZESTNIKÓW PO ZAKOŃCZENIU KURSU
Test zawiera 40 pytań zamkniętych z zakresu wiedzy z przeprowadzonego kursu kelnerskiego.
W każdym z pytań należy wskazać tylko jedną prawidłową odpowiedź.
Dofinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności
Projekt 2023-1-PL01-KA210-VET-000164613, pt. „Kelner na międzynarodowym poziomie – innowację w kształceniu zawodowym w branży HORECA” realizowany przy wsparciu Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+, akcja kluczowa 2: Partnerstwa na małą skalę w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego (KA210).
Quiz Summary
0 of 40 Questions completed
Questions:
Information
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading…
You must sign in or sign up to start the quiz.
You must first complete the following:
Results
Results
0 of 40 Questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Current
- Review
- Answered
- Correct
- Incorrect
-
Question 1 of 40
1. Question
Które elementy ubrania nie należą do klasycznego stroju kelnera/kelnerki:
CorrectIncorrect -
Question 2 of 40
2. Question
Którymi cechami powinien charakteryzować kelner?
CorrectIncorrect -
Question 3 of 40
3. Question
Do przechowywania bielizny stołowej oraz sprzętu do obsługi na sali restauracyjnej służy:
CorrectIncorrect -
Question 4 of 40
4. Question
Porcjowanie potraw na talerze przy stole pomocniczym stosuje się w serwisie:
CorrectIncorrect -
Question 5 of 40
5. Question
Jak należy prawidłowo nalewać wino klientowi?
CorrectIncorrect -
Question 6 of 40
6. Question
Rachunek za wykonaną usługę gastronomiczną kelner powinien podać:
CorrectIncorrect -
Question 7 of 40
7. Question
Wina włoskie to:
CorrectIncorrect -
Question 8 of 40
8. Question
Nakrycie podstawowe przedstawiono na rysunku:
CorrectIncorrect -
Question 9 of 40
9. Question
Które oznaczenie umieszczone na etykiecie butelki koniaku informuje o jego wieku?
CorrectIncorrect -
Question 10 of 40
10. Question
Ile maksymalnie nakryć należy zaplanować przy stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odległości pomiędzy nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia ustawione są w odległości 40 cm od krawędzi stołu?
CorrectIncorrect -
Question 11 of 40
11. Question
Na ilustracji przedstawiono sposób podania kawy
CorrectIncorrect -
Question 12 of 40
12. Question
Podchodząc z prawej strony gościa, kelner powinien:
CorrectIncorrect -
Question 13 of 40
13. Question
Kawę espresso należy podać w filiżance o pojemności:
CorrectIncorrect -
Question 14 of 40
14. Question
Przedstawiona na ilustracji czynność, wykonywana przez kelnera na stoliku pomocniczym, jest stosowana w serwisie:
CorrectIncorrect -
Question 15 of 40
15. Question
Serwis rosyjski do podawania potraw można zastosować na przyjęciu typu:
CorrectIncorrect -
Question 16 of 40
16. Question
Tranżerowanie, filetowanie, flambirowanie kelner wykonuje obsługując gości serwisem:
CorrectIncorrect -
Question 17 of 40
17. Question
Które wino kelner powinien zaproponować, jeśli goście zamówili pieczoną gęś?
CorrectIncorrect -
Question 18 of 40
18. Question
Digestif to napój podawany:
CorrectIncorrect -
Question 19 of 40
19. Question
Podstawowym wyposażeniem kelnera jest:
CorrectIncorrect -
Question 20 of 40
20. Question
Wytrawny smak wina jest oznaczony na etykiecie butelki jako:
CorrectIncorrect -
Question 21 of 40
21. Question
Do czynności przygotowawczych przyjęć okolicznościowych należy:
CorrectIncorrect -
Question 22 of 40
22. Question
Przedstawione na zdjęciu stanowisko przygotowano do wykonania:
CorrectIncorrect -
Question 23 of 40
23. Question
Do cech osobowych niepożądanych u kelnera należy:
CorrectIncorrect -
Question 24 of 40
24. Question
Na przyjęciu okolicznościowym kelner powinien zachować następującą kolejność serwowania potraw:
CorrectIncorrect -
Question 25 of 40
25. Question
Barista to pracownik:
CorrectIncorrect -
Question 26 of 40
26. Question
Zaplanowaną w restauracji ofertę potraw dla dzieci należy umieścić w karcie:
CorrectIncorrect -
Question 27 of 40
27. Question
Wino czerwone należy podawać w temperaturze:
CorrectIncorrect -
Question 28 of 40
28. Question
Podkładka pod obrus układana bezpośrednio na blacie stołu to:
CorrectIncorrect -
Question 29 of 40
29. Question
Hydrosommelier jest odpowiedzialny:
CorrectIncorrect -
Question 30 of 40
30. Question
Serwowanie piwa w oryginalnej butelce kelner powinien rozpocząć:
CorrectIncorrect -
Question 31 of 40
31. Question
Kawa spożywana na zimno to kawa:
CorrectIncorrect -
Question 32 of 40
32. Question
Gość zamówił zupę, zakąskę zimną z dodatkami i kawę. Kelner powinien w pierwszej kolejności podać:
CorrectIncorrect -
Question 33 of 40
33. Question
Jeśli kelner, podając potrawy gościom siedzącym przy stole, porusza się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara to stosuje serwis:
CorrectIncorrect -
Question 34 of 40
34. Question
Woda niegazowana jest podawana serwisem rosyjskim:
CorrectIncorrect -
Question 35 of 40
35. Question
Kelner przyniósł dania ułożone na półmisku i przełożył je na talerz konsumenta. Prace obsługowe wykonał serwisem:
CorrectIncorrect -
Question 36 of 40
36. Question
Przy stole konsumenckim zasiedli: gość honorowy, kobieta, mężczyzna oraz osoba zamawiająca. Kelner serwowanie potraw powinien rozpocząć:
CorrectIncorrect -
Question 37 of 40
37. Question
Stoły o wymiarach 80 cm x 120 cm należy przykryć obrusami:
CorrectIncorrect -
Question 38 of 40
38. Question
Pełen zakres zadań realizowanych przez kelnera obejmuje:
CorrectIncorrect -
Question 39 of 40
39. Question
Uformowana i ustawiona na stole serwetka płócienna służy do:
CorrectIncorrect -
Question 40 of 40
40. Question
Trybuszon to:
CorrectIncorrect