Kelner na światowym poziomie – TEST SPRAWDZAJĄCY WIEDZĘ UCZESTNIKÓW PRZED ROZPOCZĘCIEM KURSU
Test zawiera 40 pytań zamkniętych z zakresu wiedzy z przeprowadzonego kursu kelnerskiego.
W każdym z pytań należy wskazać tylko jedną prawidłową odpowiedź.
Dofinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności
Projekt 2023-1-PL01-KA210-VET-000164613, pt. „Kelner na międzynarodowym poziomie – innowację w kształceniu zawodowym w branży HORECA” realizowany przy wsparciu Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+, akcja kluczowa 2: Partnerstwa na małą skalę w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego (KA210).
Quiz Summary
0 of 40 Questions completed
Questions:
Information
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading…
You must sign in or sign up to start the quiz.
You must first complete the following:
Results
Results
0 of 40 Questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Current
- Review
- Answered
- Correct
- Incorrect
-
Question 1 of 40
1. Question
Wskaż grupę cech pożądanych u kelnera/kelnerki:
-
Question 2 of 40
2. Question
Podstawowy element wyposażenia zawodowego kelnera – trybuszon to:
-
Question 3 of 40
3. Question
Do obowiązków kelnera nie należy:
-
Question 4 of 40
4. Question
Kieliszek do sherry przedstawiono na rysunku:
-
Question 5 of 40
5. Question
Kelnerzy, stosując niemiecki serwis podawania potrawy, powinni poruszać się:
-
Question 6 of 40
6. Question
Którą czynność kelner powinien wykonywać, podchodząc do gościa z prawej strony?
-
Question 7 of 40
7. Question
Wina musujące podaje się w temperaturze
-
Question 8 of 40
8. Question
Gorący napój kawowy z dodatkiem whiskey to kawa po:
-
Question 9 of 40
9. Question
Kartę menu kelner powinien podać:
-
Question 10 of 40
10. Question
Wino słodkie oznacza się napisem:
-
Question 11 of 40
11. Question
Do sporządzenia grogu należy użyć:
-
Question 12 of 40
12. Question
Kelner powinien użyć wózka kelnerskiego do obsługi serwisem:
-
Question 13 of 40
13. Question
Przedstawiony schemat nakrycia został przygotowany do konsumpcji:
-
Question 14 of 40
14. Question
Który napój kelner powinien zaproponować do golonki pieczonej?
-
Question 15 of 40
15. Question
Herbatę po angielsku sporządza się z gorącego naparu herbacianego oraz:
-
Question 16 of 40
16. Question
Przedstawiona na ilustracji czynność, to:
-
Question 17 of 40
17. Question
Stosując serwis rosyjski na przyjęciu zasiadanym, kelner serwuje potrawy:
-
Question 18 of 40
18. Question
Przedstawiony na ilustracji zestaw naczyń wykorzystuje się do podania
-
Question 19 of 40
19. Question
Którą czynność kelner powinien wykonać podchodząc z prawej strony gościa?
-
Question 20 of 40
20. Question
Dużą, obciążoną tacę prostokątną kelner powinien przenosić:
-
Question 21 of 40
21. Question
Gość reguluje należność kartą płatniczą. Do przeprowadzenia transakcji kelner wykorzysta:
-
Question 22 of 40
22. Question
Pomocnik kelnerski służy do:
-
Question 23 of 40
23. Question
Którego sformułowania nie powinien użyć kelner, polecający gościom deser: naleśniki z borówkami i bitą śmietaną?
-
Question 24 of 40
24. Question
Kawa po turecku jest napojem sporządzanym:
-
Question 25 of 40
25. Question
Które wino należy zaproponować do pieczeni wołowej?
-
Question 26 of 40
26. Question
Pracownik restauracji odpowiedzialny za przechowywanie i dobieranie win do potraw oraz serwowanie ich gościom to:
-
Question 27 of 40
27. Question
Skirting należy przypiąć do stołów:
-
Question 28 of 40
28. Question
Wykonując prace obsługowe podczas przyjęcia, kelner powinien podać kartę menu w pierwszej kolejności:
-
Question 29 of 40
29. Question
Którą przystawkę kelner powinien polecić jaroszowi?
-
Question 30 of 40
30. Question
Jeśli w restauracji stosuje się bloczki do zapisywania zamówień, to kelner podczas przyjmowania zamówienia powinien:
-
Question 31 of 40
31. Question
Wina czerwone wytrawne można proponować gościom:
-
Question 32 of 40
32. Question
Który element zastawy stołowej kelner ustawi z lewej strony nakrycia gościa?
-
Question 33 of 40
33. Question
Naczynie przedstawione na zdjęciu służy do podawania
-
Question 34 of 40
34. Question
Aperitif należy serwować gościom:
-
Question 35 of 40
35. Question
Sommelier jest odpowiedzialny:
-
Question 36 of 40
36. Question
Kartę menu kelner powinien podać:
-
Question 37 of 40
37. Question
Który zestaw elementów bielizny stołowej kelner powinien użyć do nakrycia stołu na śniadanie organizowane w formie bufetu?
-
Question 38 of 40
38. Question
Tacę okrągłą z kieliszkami należy przenosić:
-
Question 39 of 40
39. Question
Kelner, w obecności gości, przy wózku kelnerskim podzielił upieczony comber jagnięcy tak, by każda porcja zawierała kostkę. Którą czynność wykonał kelner?
-
Question 40 of 40
40. Question
Której czynności kelner nie powinien wykonać podczas serwowania starego czerwonego wina?