Technik Hotelarstwa Symbol cyfrowy zawodu 422402​​ Poziom IV Polskiej Ramy Kwalifikacji określony dla zawodu jako kwalifikacji pełnej.

Opis zawodu

Kwalifikacjami wyodrębnionymi w zawodzie technik hotelarstwa są:​​

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, w tym:
  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, 
  • przygotowywania i podawania śniadań,
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; 
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji, w tym: 
  • rezerwacji usług hotelarskich,
  • obsługi gości w recepcji;
  • Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa potrafi:​
  • określać podstawowe umiejętności i predyspozycje niezbędne do wykonywania zawodu hotelarza;​
  • klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe;​
  • posługiwać się podstawową terminologią z zakresu hotelarstwa i turystyki;​
  • klasyfikować usługi hotelarskie;​
  • rozróżniać jednostki mieszkalne oraz ich wyposażenie;​
  • wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;​
  • przygotowywać jednostki mieszkalne dla gości hotelowych;​
  • przestrzegać zasad odpowiedzialności materialnej dotyczącej wyposażenia obiektu i mienia gości;​
  • przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;​
  • użytkować sprzęt i urządzenia pomocnicze do przygotowania i podawania potraw i napojów śniadaniowych;​
  • oferować usługi dodatkowe zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie;​
  • obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;​
  • realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;​

Course Content

Expand All

About the Instructors

Reviews

There are no reviews yet. Be the first to review.